Prinsessekartofler

Der er mange kartoffelsorter med rød skræl, men i år har vi prøvet en sort som faktisk er rød hele vejen igennem. Vores datter kalder dem “Prinsessekartofler” mens forædleren har valgt sortsnavnet “Lily Rose”.

De nyopgravede Lily Rose ligner andre kartofler med rød skræl. Her sammen med den lyse Arielle.

Den røde farve kommer af farvestoffet pelargonidin som hører til anthocyaninerne. Den blå farve mange vil kende fra sorten Blå Congo skyldes det beslægtede stof petunidin. Anthocyaniner giver farve til masser af frugt og bær så de er helt ufarlige og meget tyder på at de er sundhedsfremmende. Man kan med andre ord roligt spise både røde og blå kartofler.

Her ses kartoflerne skrubbede og klar til kogning. Jeg har skåret en over så man kan se farven inden i. Farven kan være mere eller mindre komplet med fordeler sig under kogningen.

Hvordan er kvaliteten så? Ja, de smager af kartofler. Der er ikke noget afvigende der. De er ganske kogefaste og har en fin konsistens. De tidligste knolde har en fin tynd skræl som kan skrubbes af, som nogle vil forvente af nye kartofler. Dem jeg har høstet i dag har en lidt mere vedhæftende skræl, men tynd og glat. Absolut velegnet til at spise uden at skrælle dem. Altså en udmærket spisekartoffel hvor man ikke giver køb på noget for at få farven.

Kogt eksemplar. Farven bliver lidt mere mat men holder rigtigt godt til kogningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *