Larver i komposten

Guldbasse larve

I forbindelse med at jeg har udbragt vores kompost er jeg stødt på rigtig mange af disse larver. De ligner jo gåsebillelarver som kan gøre en del skade i græsplænen, men det er det ikke for gåsebillelarver spiser levende rødder. Det finder de ikke finder i komposten. Det er derimod højest sandsynligt larver af grøn guldbasse som er en flot grøn bille. Larverne lever normalt af trøsket (nedbrudt) træ men tager sig også til takke med en kompostbunke. Den voksne bille spiser blomster af f.eks. skvalderkål, tidsel eller hyld. Den kan også finde på at spise en rose eller andet i haven, men det er yderst beskedne skader den udretter for billerne færdes alene.

Bringer man larverne ud med komposten bliver de en lækkerbisken for fuglene, men jeg vil nu foreslå at man tager nogle stykker fra og giver dem chancen for at føre slægten videre og bidrage til biodiversiten. De har brug for et sted hvor de kan gnaske løs i trøsket træ eller grov kompost uforstyrret i et par år. Det kan f.eks. være i en kvasbunke eller i en stor omvendt urtepotte med egnet materiale.

Guldbasser

2 kommentarer

  1. Hej Claus. Jeg er ved at gøre mit drivhus klar, og opdager til min store irritation, at jorden er fuld af guldbasselarver. De åd rødderne på alle mine drivhusplanter sidste år, og det gider jeg ikke i år. Har du erfaring med guldbasselarver i drivhus? Og hvordan man kan undgå at de ødelægger drivhusplanterne? Lige nu har jeg bare lyst til at grave al jord ud og fylde nyt i.
    Mvh Henriette

    1. Hej Henriette. Umiddelbart vil jeg tro at det er gåsebillelarver du har siden de spiser rødderne. Det kan måske også være en anden art i samme familie. Jeg er ikke insektekspert, så hvis du er nysgerrig på det kan du evt. spørge på fugleognatur.dk. Jeg tror også den bedste strategi er at skifte jorden, medmindre du har høns.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *