Hvidløg er en nem og anvendelig plante i køkkenhaven. Nem, hvis altså man opfylder to vigtige forudsætninger. Den ene er at man skal sætte løgene i det sene efterår. Løgene kræver nemlig en kuldeperiode på mindst 5 uger under 5⁰C. Man kan ganske vist købe sætteløg som har fået denne kuldebehandling i kølerum, men overvintringen på stedet giver også løgene et forspring i forhold til at etablere sig og sætte rødder så det vil vi alligevel anbefale. Den anden forudsætning er at man vælger en egnet sort. For nogle år siden afprøvede vi fem sorter; Germidour, Messidrome, Therador, Thermidrome og Vigor. Disse er alle dyrket med succes i Danmark og de lykkedes også alle for os. Vigor gav dog klart det bedste udbytte og en fin ensartet størrelse hos os, skarpt forfulgt af Thermidrome. Da vi oprigtigt talt ikke kan smage nogen forskel har vi lige siden kun dyrket Vigor.
Et er teori noget andet er sommetider praksis. Vi fik godt nok indkøbt sætteløg i efteråret, men travlhed på andre fronter gjorde at vi ikke fik dem sat. Nu blev vinteren jo som bekendt mild og jorden var frostfri i starten af januar, så der blev de sat. Vi forventer at det er næsten lige så godt som efterårsplantningen, men man kan selvfølgelig ikke altid regne med at kunne komme i jorden i januar.
Metoden er enkel. Del hvidløgene op i fed og brug de største hvis du ikke har plads til dem alle. Lav huller på knap 10 cm dybde så fedene kommer til at stå i 7-8 cm dybde. De skal vende med den spidse ende op ad. Eller sagt på en anden måde, den ende som vender mod roden på sætteløget skal vende nedad igen.
Tryk jorden godt til omkring løget. Afstanden skal være 10-12 cm i rækken og 50 cm mellem rækkerne. Normalt vil man grave jorden igennem først. Da vores jord er meget leret og umulig om vinteren har jeg valgt at undlade gravningen og i stedet strø 1-2 cm halvomsat kompost oven på jorden.
Hvis i er hurtige tror jeg stadig at man lige kan nå at sætte hvidløg.