Den lune august har gjort de søde kartofler godt. De to rækker dækker nu jorden fuldstændigt i en bredde af 2.5 meter. Enkelte ranker er gået på opdagelse og nået tre meter væk fra plantestedet. Tilvæksten er ganske imponerende hvis man sammenligner med billedet for seks uger siden her.
Hos sorten T65 er jorden begyndt at bule op på plantestedet. Det har vi ikke oplevet før, men jeg har læst om det og det skyldes normalt at der er så godt gang i knolddannelsen at jorden skubbes op. Det er nok en medvirkende årsag at jeg har plantet stiklingerne på skrå så knoldene antagelig dannes tættere på overfladen. Vi får se når vi graver dem op.
Pga. den kølige juli vil vi gerne have det bedste ud af slutningen af sæsonen. Derfor har jeg lagt fiberdug over bedet i dag. Fiberdugen hæver temperaturen nogle grader og det burde gøre en forskel. Den kommende uge er der lovet 16-21 grader og knolddannelsen sker over 20 grader, optimalt ved 25 grader. Dertil kommer at planterne jo har deres maksimale bladareal nu, så hvis temperaturen er rigtig kan de potentielt være meget produktive. Det er i hvert fald ideen.
Den kølige juli var ikke lige hvad majsdyrkeren bestilte, men nu er vi endelig begyndt at høste lidt. Som man kan se er de ikke så store. Det skyldes nu nok ikke så meget vejret som det skyldes sorterne. De små kolber er dog fine at servere som tilbehør. Til venstre er det sorten “Strawberries and cream”. Den skulle have lidt røde stænk, men ikke denne kolbe. Vi må se om de næste kolber udvikler farven. De to andre er “Festivity”, hvor jeg synes den i midten er blevet rigtig fin. Den længst til højre har typiske symptomer på dårlig bestøvning. Det er et kendt problem i køkkenhaver hvor det beskedne planteantal gør at man kan være uheldig at pollen så at sige blæser forbi nogle af kolberne. Jeg har nu ikke oplevet det før.
Vi dyrkede også majs med farver sidste år. Se hvordan det gik her.
Lad os starte med at slå fast at worcesterbær (eng. ‘worcesterberry’) ikke har noget at gøre med det brune britiske bryg, byen eller grevskabet. Vi har at gøre med en amerikaner som har fået navn efter Worcester, Massachusetts. Her lå engang en planteskole som mangfoldiggjorde en bestemt klon af Oregon stikkelsbær (Ribes divaricatum), en vild slægtning til det almindelige stikkelsbær . Den blev så kendt som worcesterberry. Om der stadig kun er denne ene klon i omløb under navnet worcesterberry / worcesterbær ved jeg ikke. Oregon stikkelsbærret vokser som navnet antyder naturligt langs stillehavskysten i staterne Oregon, Washington og canadiske British Colombia. Man kan krydse Oregon stikkelsbærret med det europæiske stikkelsbær (Ribes uva-crispa). Det har man udnyttet til at krydse resistens mod meldugsygdommen stikkelsbærdræber ind i moderne stikkelsbærsorter. Der er således lidt Oregon stikkelsbær eller en af de andre vilde amerikanske arter i næsten alle stikkelsbærsorter som er fremavlet siden ca. 1920.
Worcesterbær fortjener nu også at blive dyrket i sin egen ret. Bærenes størrelse er som solbær for de mindste og op til lidt mindre end stikkelsbær. Udbytte har jeg ikke tal for, men det er min fornemmelse at den ikke står væsentligt tilbage for andre frugtbuske i Ribes slægten. Jeg vil beskrive smagen som “sødt og godt af bær”. Dermed mener jeg at den ikke har nogen meget karakteristisk smag sådan som f.eks. solbær eller jordbær har. Det er mere hen ad blandet rød saftevand eller røde vindruer. Det er med andre ord et fint bær at spise direkte fra busken. Mulighederne for tilberedning er vi først lige begyndt at udforske.
Vi fik vores busk som en lille etårs stikling for et par år siden. Siden er den vokset godt til. Dette forår stod den tæt besat med bær på grenene og så rigtig lovende. Så kom stikkelsbærbladhvepsen forbi og dens larver formåede at afløve midten af busken på par døgn før jeg fik øje på problemet.
Efter larvernes angreb fremstod busken noget afklædt og jeg er sikker på at det hjulpet solsortene til at se og tage godt for sig af bærene. De starter før bærene er modne.
Selvom over halvdelen af bærene var forsvundet lykkedes det mig at plukke godt 600 gram. Det skal i den forbindelse nævnes at busken er tornet som de værste af stikkelsbærsorterne. Dertil kommer at bærene sidder tættere på grenene. Jeg bruger en arbejdshandske på venstre hånd og løfter grenene med den. Så kan kan jeg forsigtigt plukke bærene med højre hånd. Man skal nok ikke være alt for hysterisk angst for at stikke sig for det kan ikke helt undgås.
Som et lille kuriosum skal nævnes at ret mange af bærene var dobbelte som nedenstående.
Jeg kan forestille mig mange ting de sikkert er gode til. Saft, bagværk, romtopf osv. men der er en ting som har spøgt i baghovedet siden vi anskaffede busken. En engelsk planteskole skrev i sin beskrivelse af busken ” makes wonderful jam”. Derfor har jeg besluttet at denne første, større, høst skal laves til syltetøj.
På grund af bærenes størrelse og slægtskabet har jeg valgt at læne mig kraftigt op ad opskrifter på solbærsyltetøj. Bærene trimmes for stilk og blomst og skylles godt. Der kommes lidt vand (1/10 af bærenes vægt) i en gryde. Derefter kommes bærene i, blandet med halvt så meget sukker, og 1 tsk citronsaft pr. kg bær. Blandingen varmes forsigtigt op.
Hüttemeier skriver et sted at solbærsyltetøj ikke må koge. Så skulle bærene blive hårde og syltetøjet kedeligt. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal tro eller om det også gælder worcesterbær, men jeg valgte at undgå kogning. I stedet holdt jeg blandingen mellem 95 C og 99 C vha. et termometer i 20 min. Jeg rørte kun forsigtigt i det for at holde bærene hele. Undervejs tilsættes melatin eller tilsvarende. Jeg synes at syltetøj, i modsætning til marmelade, skal løbe lidt så jeg tilsatte lidt mindre end anbefalet. Til slut tilsatte jeg atamon og fyldte det på skoldede glas. Man skal være opmærksom at der ikke er sukker nok i opskriften til at konservere syltetøjet så bruger man ikke atamon vil jeg anbefale at man sætter det i køleskabet og bruger det inden for kort tid. Syltetøjet har en smuk dybrød farve.
Tilberedningen havde overraskende stor indflydelse på smagen. Der kom en syrlighed og en kompleksitet frem som de utilberedte bær ikke havde. Jeg vil beskrive smagen som et sted mellem solbær og ribs med et strejf at tyttebær. Virkeligt lækkert til vafler, pandekager eller bare på brødet.
Der er det specielle ved stikkelsbær at de umodne bær er lige så anvendelige i køkkenet som de modne. Ja, i gamle dage var det nok faktisk mere almindeligt at bruge de umodne bær for de indeholder meget pektin som kan få gele til at stivne og tykne marmeladen. Det var en vigtig egenskab før man kunne købe ren pektin til formålet.
Selvom vi er langt henne på sommeren lykkedes det os at plukke en god portion umodne stikkelsbær i sidste uge. Det kunne lade sig gøre ved at vælge bær som sad lavt på busken eller på anden vis i skygge samt ved at udnytte en meget sen sort. Der er bær af tre sorter som alle er mørkerøde ved fuld modenhed. Her er et par ting man kan lave af dem.
Stikkelsbær marmelade
Bærene renses for stilk og blomst, vaskes og vejes. De sættes over på middel varme i en gryde med låg hvor bunden er dækket af ca. 1cm vand. Lad dem stå og simre indtil bærene smattet godt ud, et kvarter til en halv time.
Jeg synes ikke kernerne gør noget godt for marmeladen så derfor maser jeg massen gennem et dørslag ned i en ren gryde med en grydeske. Sørg for at få det frugtkød som sætter sig på den anden side af dørslaget med i marmeladen. Er det så ikke en gele? For mig har en gele været igennem et finere filter så den har noget gennemsigt over sig, men det skal ikke skille os ad.
Nu tilsættes lige så meget sukker som der var bær til at starte med. Gryden bringes i kog under omrøring og koges igennem mindst fem minutter eller indtil sukkeret er opløst. Der skrues lidt ned og tilsættes atamon. Her efter skal marmeladen hurtigst muligt på skoldede glas.
Marmeladen er sød og har en fin stikkelsbæraroma. Perfekt til morgenbordet.
Stikkelsbærgrød
En ting de umodne bær ofte blev brugt til i gamle dage er stikkelsbærgrød. Vi har ikke prøvet det før, men vi har fundet en opskrift i en af Kirsten Hüttemeiers kogebøger fra 1952.
Stilk og blomst fjernes og bærene skylles. Herefter koges de et kvarter i 4 dl vand pr 500 g stikkelsbær. Så tilsættes 150 g sukker. Hüttemeier skriver at det kan være nødvendigt at tilsætte mere sukker. Det er ikke så let at smage den varme grød til, men vi valgte at give den 50 g ekstra sukker. Til slut jævnes grøden med 30 g kartoffelmel udrørt i koldt vand. Det er vigtigt at gryden er godt i kog og røres når jævningen kommer i.
Grøden kan nydes varm eller kold. Vi foretrækker den kold. Sandt at sige var den ret sur så den skal have modspil af noget sødt og gerne lidt fedt. Hüttemeier foreslår “fåremælk”, som faktisk er en cremesauce.
Fåremælk: To pasteuriserede æg piskes piskes med 3-4 spsk sukker. Herefter piskes 1/2 L sødmælk eller fløde i og fåremælken smages til med vaniliesukker.
Efter vores smag er grøden lige lovlig syrlig, men det kan evt. hænge sammen de stikkelsbærsorter vi har brugt. Næste gang vil vi prøve med nogle som er lidt mildere. Det vil typisk sige de gule eller grønne sorter.
Igen i år dyrker vi søde kartofler. Der er stadig halvanden til to måneder til høst, så indlægget her er en lille midtvejsstatus. Vi har de samme tre sorter som sidste år -Beauregard, Carolina Ruby og T65- og vi har lavet stiklinger ved at spire vores egne knolde.
Stiklingerne blev sat 3 juni. Det havde nok været optimalt at sætte dem fjorten dage tidligere, men jeg havde ikke bedet klar til dem før. I øvrigt var der nogle kolde nætter langt hen i maj og de tåler altså ikke frost. Som noget nyt i år har jeg prøvet at plante dem skråt, ja næsten vandret. Jeg har ladet mig fortælle at det kan give højere udbytte og jeg tænker også at man på den måde kan undgå de dybtliggende knolde jeg oplevede sidste år. Som man kan se på fotoet var jorden tør. Der blev selvfølgelig vandet straks efter plantningen.
Juli har som bekendt ikke været drøn varm og min fornemmelse er at de nok er lidt bagude i væksten, men sunde og fine planter er det. De er plantet i to rækker hvor stiklingerne er lagt med rodenden udad. Dvs. at vi forventer at finde knoldene på ydersiden af rækkerne. Det er Carolina Ruby til venstre, T65 til højre forrest og Beauregard bagerst til højre. Der er sat flest Carolina Ruby pga. deres flotte farve selvom T65 gav langt det bedste udbytte sidst.
Vi krydser fingre for en hedebølge i august. Så skal det nok gå.
Der er mange kartoffelsorter med rød skræl, men i år har vi prøvet en sort som faktisk er rød hele vejen igennem. Vores datter kalder dem “Prinsessekartofler” mens forædleren har valgt sortsnavnet “Lily Rose”.
Den røde farve kommer af farvestoffet pelargonidin som hører til anthocyaninerne. Den blå farve mange vil kende fra sorten Blå Congo skyldes det beslægtede stof petunidin. Anthocyaniner giver farve til masser af frugt og bær så de er helt ufarlige og meget tyder på at de er sundhedsfremmende. Man kan med andre ord roligt spise både røde og blå kartofler.
Hvordan er kvaliteten så? Ja, de smager af kartofler. Der er ikke noget afvigende der. De er ganske kogefaste og har en fin konsistens. De tidligste knolde har en fin tynd skræl som kan skrubbes af, som nogle vil forvente af nye kartofler. Dem jeg har høstet i dag har en lidt mere vedhæftende skræl, men tynd og glat. Absolut velegnet til at spise uden at skrælle dem. Altså en udmærket spisekartoffel hvor man ikke giver køb på noget for at få farven.
Sidste år såede vi lidt forskellige blomsterfrø i et hjørne af det der ellers er køkkenhave. Bl.a. røllike, som er toårig og altså først blomster i år. Røllikerne er en forædlet form som antager forskellige nuancer mellem helt hvid (som de vilde) og rød. Det er rigtig flot og så tiltrækker de også en masse insekter. Især er svirrefluerne vilde med dem og det jo dejligt for de holder bladlusene lidt i skak.
Nu er det ikke fordi jeg har meget forstand på insekter, men jeg har dog en fornemmelse for om jeg har set et dyr før. Krabaten herover har jeg ikke før. Efter lidt søgen på nettet har jeg fundet ud af at det drejer sig om “Lille humlebille”. Der findes også en “Stor humlebille”. De kan skelnes ved at på den øverste kant af dækvingerne oppe ved “nakken”. Den lille er gul her og den store er sort.
Den store er meget sjælden og den lille også ret sjælden, men i fremgang. Det er et af de insekter som rykker nordpå pga. det mildere klima. Den er vistnok set første gang i 1998. Selvom den er ny anses den ikke for at være invasiv eller på anden vis nogen trussel. Billen spiser af forskellige blomster mens larven udvikles i trøsket træ.
Siden midten af maj og indtil for få dage siden, har vi jævnligt høstet af vores rabarber. Nu får planterne en pause, og så kan der høstes lidt igen fra midten af august.
Den seneste høst blev til hele tre forskellige lækkerier.
Rabarbersaft med sødskærm
2 kg rabarber
2 stængler sødskærm
600 g sukker
2 tsk nonoxal
Vand
Evt atamon
Fyld vand i saftkogerens nederste etage. Skær rabarber og sødskærmstængler groft og kom dem i saftkogerens øverste etage. Når saften er kogt af rabarberne tappes den over i en gryde. Saften tilsættes sukker og nonoxal og bringes i kog. Når saften har kogt i et par minutter, slukkes blusset og saften skummes. Der tilsættes evt Atamon (se mængder på flasken) og saften hældes på rene skoldede flasker.
Inden servering fortyndes den afkølede saft med vand eller danskvand efter smag.
Rabarber-crumble med kokos og vanilje
Fyld:
600 g rabarber
125 g sukker
3 spsk vaniljesukker
2 spsk kartoffelmel
Smuldredej:
150 g smør
2,5 dl mel
3 spsk sukker
1 dl kokosmel
2 spsk vaniljesukker
Snit rabarberne fint og bland dem godt med de øvrige ingredienser til fyldet. Fordel fyldet i en smurt tærteform.
Læg en tredjedel af kokosmelet til side, og bland resten af ingredienserne til smuldredejen i en skål. Fordel smuldredejen oven på fyldet – der må meget gerne være små huller og sprækker. Drys resten af kokosmelet over tærten og bag den i 25 min ved 225 grader.
Tærten kan nydes både lun og kold. Server den som den er eller med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis.
Kold rabarbersuppe
700 g rabarber
8 dl vand
175 sukker
1 tsk vaniljepasta
1 tsk nonoxal
1 spsk kartoffelmel
Pynt: Friske bær og flødeskum
Snit rabarberne groft og kom dem i en gryde sammen med vand og nonoxal. Kog det hele i 30 minutter. Si saften og kassér de udkogte rabarber. Tilsæt sukker og vaniljepasta og bring igen saften i kog. Når suppen koger tilsættes kartoffelmel blandet med lidt vand. Der røres godt og gryden tages straks af blusset. Lad suppen blive iskold inden servering.
Da vi købte huset fulgte der et stort magnolietræ med. I kan tro vi tit har forbandet det træ hen hvor peberet gror. Det er alt for stort, men ikke let at beskære så det bliver pænt. Det taber enormt mange blade og de er store og tykke og tager lang tid om at blive omsat. Ud over selve bladene i efteråret, så taber det også nogle skaller som sidder uden om blomsterknopperne, blomsternes kronblade og de kogleagtige frugter.
MEN… et par uger i foråret er det træ ubetinget havens stjerne. Billederne her fra 21 april.
Vi vil gerne gøre noget for sommerfuglene i vores have. Man kan jo plante nogle blomster med masser af nektar som trækker sommerfuglene til. Det er udmærket og det gør vi også, men nok så vigtigt er det at tænke på sommerfuglenes larver. Ingen laver ingen sommerfugle. Nu er det sådan med sommerfugle at de ofte har helt bestemte planter på børnemenuen. Tænk f.eks. på kålsommerfuglen hvis larver lever af kål og evt. tallerkensmækker, men aldrig kartoflernes blade. Det handler altså om at sørge for at haven indeholder et bredt udvalg af disse værtsplanter for sommerfuglelarver. Der er flere steder man kan læse om det. Jeg har haft stor glæde af denne side: Danske Dagsommerfugle. Her kan man blandt andet læse at forskellige arter af perlemorsommerfuglene har violer som værtsplanter (med lidt variation i præcis hvilke violer der går an). Perlemorsommerfuglene har det ikke let og nogle er meget truede, men vi bor tilfældigvis i et område hvor et par af arterne stadig findes. De flyver ikke langt, så det lidt optimisk at tro på at de kommer her men vi har altså besluttet at de i hvert fald ikke skal komme forgæves. Vi skal have nogle violer. Hvis mange gør ligesådan kan vores haver jo fungere som trædesten for de truede dyr, så de kan bryde ud fra de små lokaliteter hvor de er tilbage. Det er i hvert fald min teori.
Det skulle vise sig noget vanskeligt at skaffe frø af de vilde violarter som er perlemorsommerfuglenes foretrukne. Det lykkedes dog at finde frø af martsviol . Det er egentlig en art som er indført som kulturplante, men den “godtages” dog af de fleste perlemorsommerfuglearter. Det er forresten også den man bruger til kandiserede violer, men det er en anden historie. Frøene fra Blomsterverden kom med posten for en månedstid siden. Som jeg stod der med frøbrevet må jeg indrømme at jeg følte mig lidt dum, for blomsten på pakken, indså jeg nu, har været i haven hele tiden. Et par steder i kanten af græsplænen og under hækken har vi små bestande af martsviol fra tidligere ejeres tid. Jeg har selvfølgelig set dem, men ikke lige tænkt nærmere over hvad de var for nogle.
Skaden er ikke større end at vi selvfølgelig sår de indkøbte martsvioler og planter dem der hvor vi havde planlagt. Jo flere jo bedre. Historien stopper imidlertid ikke her. Da jeg skulle til at omlægge vores jordbærbed til køkkenhave stod der sørme også de fineste små violer langs bedets bagkant. Disse violer var tydeligt anderledes end martsviolerne. Jeg har nu læst op på sagen og spurgt mig for på fugleognatur og jeg er efterhånden nogenlunde overbevist om at det skovviol selvom det er vanskeligt at udelukke den nærtstående kratviol.
I forhold til vores sommerfugleprojekt er det mildest talt et lykketræf at finde skovviol for den står øverst på menukortet. Det er lidt et mysterium hvor de egentlig kommer fra. Vi har haft dyrket jorden hvor de stod som køkkenhave og holdt nogenlunde rent mens der var jordbærbed. De må altså have sået sig der for nylig. Violers frø spredes af myrer, så det er ikke så mærkeligt at de dukker op nye steder, men der skal selvfølgelig være en bestand i nærheden. Vi kunne også finde yderligere et par eksemplarer blandt martsviolerne. Det tyder lidt på at de to violarter engang er plantet sammen af en tidligere ejer. Alternativt spreder de sig sammen rundt mellem haverne i vores kvarter. Det finder vi nok aldrig ud af.
De skovvioler som stod i køkkenhavejorden er nu flyttet til en plads hvor vi bedre kan passe på dem og forhåbentlig med tiden få mange flere.
Vi skal ikke undlade at opfordre til at man ikke indsamler planter i naturen. Køb i stedet frø og planter af martsviol, vild stedmoder og hvad i ellers kan finde af violer og stedmoderblomster.
Denne side anvender cookies til at indsamle webstatistik og forbedre din brugeroplevelseAccepterAfvisLæs mere